Donji Višnjik

Selo moje malo - Donji Višnjik
 
PortalPočetna stranicaGalleryPretraľnikRegistracijaLogin
MZ Donji Višnjik - općina Derventa - Bosna i Hercegovina - RS - Dobro Došli !!

 

 UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a

Go down 
Autor/icaPoruka
D.Visnjik-Tim
Admin


Broj postova : 435
Join date : 03.11.2011

UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a Empty
PostajNaslov: UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a   UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a Icon_minitimesri lis 16, 2013 7:15 pm

UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a Osce10
Danas je u uredu Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS upriličen susret s predstavnicima međunarodne komisije OSCE BiH (Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi), koja u regionalnom projektu izgradnje stambenih prostora za izbjeglice i raseljene osobe ima status aktivnog promatrača u ime donatora. Udrugu su posjetili g. Fermin Cordoba, šef odsjeka za ljudska prava OSCE- BiH i g. Mladen Stojčić, službenik za ljudska prava OSCE Doboj.

U ime udruge prisutni su bili predsjednik g. Pejo Guberac i članovi Vijeća tajnika g. Ivan Brico i fra Mirko Filipović.On je prvi kratko pokušao predstaviti specifičnu situaciju povratka Hrvata u BiH, koja je uvjetovana ponajviše njihovim gotovo stopostotnim boravkom u inozemstvu, gdje tako lako ne dolaze informacije o tome što se može ostvariti u BiH, kao i izrazito slabim intenzitetom dosadašnjeg ulaganja u obnovu porušenih hrvatskih kuća i imanja u Posavini. Izrazio je bojazan da će i u okviru ovoga programa Hrvati lošije proći, jer je već u pozivu na natječaj stavljena naznaka o neposjedovanju imovine u Hrvatskoj, a gotovo je nevjerojatno da za dvadeset godina ljudi nisu stekli bilo kakvu imovinu ondje gdje su se silom prilika morali nastaniti. O tome je, uostalom, Udruga odmah po izlasku natječaja postavila upit ministru Ljubiću. Izbjegli bosanski Hrvati davno su izgubili status izbjeglica u Hrvatskoj, a ondje su poodavno zatvoreni i svi izbjeglički centri, te će teško itko od njih moći proći na natječaju ukoliko to bude odlučujući faktor za dobivanje ove donacije.

Gospodin Cordoba je u dugom i strpljivom izlaganju objasnio kako propozicije projekta određuju donatori i oni su doista stavili naglasak na one koji su najviše ugroženi, odnosno koji nemaju riješen stambeni status ni u izbjeglištvu ni u rodnom kraju. Donacije će se realizirati sustavno kroz nekoliko godina u nekoliko krugova: najprije će biti uzeti u obzir oni najugroženiji, a potom će se krug proširivati na druge koji imaju najviše prikupljenih bodova prema pravilniku koji je unaprijed određen.

Cjelokupnim programom bit će riješeni stambeni problemi 5400 obitelji, za što je već dobiveno 100 milijuna eura. Pomoć u BiH bit će dijeljena na tri cjeline za svaku nacionalnu skupinu posebno, te bi ovim projektom trebalo biti obuhvaćeno 1800 hrvatskih obitelji, od čega bi bilo logično da najviše pomoći stigne u Posavinu, jer je odatle došlo najviše prijava na natječaj, a u okviru Posavine, najviše prijavljenih je s područja općine Derventa.

Već je realiziran prvi krug pomoći iz ovoga projekta, a sada započinje drugi i već je u tijeku izbor kandidata. Treba imati na umu da oni koji ne prođu u ovome krugu, imaju šansu doći na red u nekom slijedećem, kako se već budu realizirala sredstva donacije. Ohrabrujuća je vijest da se ovome projektu uskoro priključuju novi donatori, a to su Kina i Saudijska Arabija, te bi se moglo očekivati znatno više  sredstava nego što ih se sada ima na raspolaganju.

Dobra vijest je također da će se iz nekih drugih fondova povući sredstva koji će projektima održivog povratka (pomoći u sredstvima za život i rad) pratiti ovaj regionalni projekt izgradnje kuća i stambenih prostora. Kandidati koji su se prijavili za ovaj projekt, neće morati obnavljati prijave da bi bili uzeti u obzir u nekom od krugova realizacije obnove.

Predsjednik udruge FENIKS posebno je podvukao pitanje Zakona o prebivalištu, koji bi, ako bude izglasovan, mogao administrativnim putem sprječavati povratak, jer bi se svakome onome tko nema izgrađene kuće automatski moglo dokidati status prebivališta, a time i pravo na osobne dokumente, bez kojih se ne može prijavljivati na natječaje. Gospoda iz OSCE rekli su da oni i u pogledu izglasavanja zakona imaju status promatrača, te im se čini da se takvo nešto ne može dogoditi, jer će se u zakonu morati sačuvati naglasak na specifičnu situaciju izbjeglih i raseljenih koji još nisu obnovili svoje kuće i stanove.

Iskazujući suglasnost sa stavom g. Brice o tome kako bi, osim nadgledanja pravilne realizacije donatorskih srestava za obnovu, trebalo nadgledati i realizaciju demokratskih standarda civilnog društva, jer je to često odlučujući čimbenik za olakšavanje ili otežavanje projekta povratka, gospoda Cordoba i Jovičić obećali da će biti na usluzi za dostupne informacije o  tijeku realizacije projekta.

Feniks.info
[Vrh] Go down
http://donjivisnjik.forumhr.com
 
UDRUGA FENIKS: Posjet predstavnika OSCE-a
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Donji Višnjik :: D. Višnjik :: Vijesti-
Forum(o)Bir: