Donji Višnjik

Selo moje malo - Donji Višnjik
 
PortalPočetna stranicaGalleryPretraľnikRegistracijaLogin
MZ Donji Višnjik - općina Derventa - Bosna i Hercegovina - RS - Dobro Došli !!

 

 MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica

Go down 
Autor/icaPoruka
D.Visnjik-Tim
Admin


Broj postova : 435
Join date : 03.11.2011

MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica Empty
PostajNaslov: MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica   MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica Icon_minitimened vel 14, 2016 8:53 pm

MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica Zajedn10
Na samoj granici sa opštinom Brod nalazi se Donji Višnjik, mjesna zajednica izdvojena iz Gornjeg Višnjika 2013. godine, a od prošlog ljeta i službeno uspostavljena, izborom Savjeta mjesne zajednice.
- S pravom se možemo pohvaliti, što se tiče naselja sa većinskim hrvatskim stanovništvom, da imamo najveći broj povratnika proporcionalno prijeratnom broju stanovnika. Svakodnevno u selu živi oko pedeset mještana, a taj broj preko ljeta bude i dvostruko viši. Pored toga, zasigurno smo jedna od najaktivnijih povratničkih zajednica koja ima lovačku sekciju, organizuje fudbalske i teniske turnire, te druženja uz tradicionalne narodne igre, poput „prstena“, ističe Peјo Guberac, predsjednik Savjeta, kojeg čine i Ante Marić, Ivica Kraјinović, Ana Reštegorac i Snježana Jerković.

Prije rata ova mjesna zajednica imala je 130 domaćinstava sa približno 800 stanovnika, dok je do danas obnovljeno 65 kuća, u kojima, prema poslijednjem popisu, prebivalište ima oko 210 mještana. Kuće su obnavljane ličnim i donatorskim sredstvima, prvo onim koje su pristizale iz Norveške i Švedske, dok su danas najveći donatori entitetska resorna ministarstva i Republika Hrvatska.

- I neobnovljene kuće se redovno održavaju, dvorišta kose, a vlasnici su spremili potrebnu dokumentaciju za dobijanje sredstava za njihovu obnovu, kaže Guberac.

Pored obnove kuća, u proteklom periodu, donacijom resornih ministarstava RS i FBiH, te Hrvatske, sagrađen je Društveni dom, koji bi uskoro mogao da dobije i grijanje, čime bi bio potpuno osposobljen. Zajedničkim snagama mještani su obnovili crkvu, ranije i ambulantu, koja ne pruža zdravstvene usluge, obzirom da je većina osiguranika prijavljena u Hrvatskoj.

Do sada je najviše urađeno na putnoj infrastrukturi, koja je na zadovoljavajućem nivou. Centar sela je povezan sa susjednim Žeravcem putem u dužini od 1.700 metara, dok su prema Velikoj i Maloj Bukovici asfaltirani dijelovi puta od po pola kilometra.

- U narednom periodu radićemo na asfaltiranju preostalog dijela puta prema Velikoj Bukovici, dužine 5 kilometara. Mi ćemo tražiti sredstva za dva kilometra, nadamo se da će i Bukovčani uspjeti nešto dobiti, dodaje Guberac.

Najpotrebniji infrastrukturni poduhvat bi bila izgradnja vodovoda, za šta treba izdvojiti velika sredstva. Ipak, Guberac smatra da bi se donacije mogle dobiti, navodeći primjer vodovoda na Plehanu, za koji je Vlada Hrvatske obezbijedila 300.000 kuna.

- Izgradnja vodovoda je stigla do naselja Polje, tako da bi tek preko Žeravca, vodovod došao do Donjeg Višnjika. Bilo je inicijativa od strane načelnika opštine Brod Jovičića da se selo priključi na brodski vodovod koji je mnogo bliži, na samo 2 kilometra, ali je procedura za to komplikovana, kaže Guberac.

Mještani se rado odazivaju akcijama koje se organizuju u selu, pa je tako nedavno skupljeno 900 maraka za komšiju Stevu Ignjića, koji je imao nesreću. I saradnja sa lokalnom vlašću je na visokom nivou, ali napominju da bi čišćenje snijega moglo biti bolje. Za selo je ključno, ističe Guberac, da se bolje očisti put od Žeravca do centralnog dijela.

Lovačka sekcija za ponos
- Ova sekcija broji 24 lovca, zajedno sa Bukovčanima i Kulinovčanima. Trenutno koristimo prostor u Društvenom domu, a planiramo napraviti i jednu lovačku kuću u blizini igrališta. Na otvaranju sezone lova svake godine okupimo i do 700 ljudi, što je jedan od najvećih događaja za selo, kojem prisustvuje i načelnik opštine Simić. Pored toga, često igramo i narodnu igru „prsten“, kaže Guberac, dodajući da su međuljudski odnosi na visokom nivou i da nikada nije bilo problema takve vrste.

B. N. – Derventa Cafe
[Vrh] Go down
http://donjivisnjik.forumhr.com
 
MZ Donji Višnjik: Brojna i aktivna povratnička zajednica
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Donji Višnjik :: D. Višnjik :: Vijesti-
Forum(o)Bir: